Taijiquan

Taijiquan (eller Tai Chi Chuan) är en av de mest berömda kinesisk kampkonsterna. Som träningsform stärker det kroppen, förbättrar balans och koordination samt skapar en inre jämnvikt. Taijiquan är känd för sina långsamma graciösa rörelser och är en av de äldsta och bäst dokumenterade kampkonsterna i världen. Det har utvecklats från övningar och boxningsmetoder som sträcker sig ända tillbaka till 700-talet.

Taijiquan består av obeväpnade former samt former med olika vapen som svärd, sabel, spjut och stav. En gång i tiden användes det som försvar mot banditer och rövare på landsbygden men i takt med att moderna vapen uppfanns så förändrades Taijiquan till en träningsform för hälsa och välmående. Trots att kampaspekten fortfarande är tillämpbar så utövas konsten idag mest för sina hälsoförebyggande och terapeutiska egenskaper.

Taijiquan Yang-stil

Yangstilen är idag den vanligaste och mest populära Taiji-stilen. Rörelserna är naturligt utsträckta och avspända, jämna och behagfulla som drivande moln och flödande floder men samtidigt kraftfulla. Stilen är känd för ge utövarna god hälsa och ha helande effekter på de som är sjuka. Den är dessutom lätt att lära sig.


Yang Lu Chan (1799-1872) som grundade Yangskolan är berömd för sin stora skicklighet i kampkonst. Under sin livstid, blev han ständigt utmanad men förblev obesegrad. Trots sin kraft och skicklighet, hade han gott anseende då han aldrig skadade sina motståndare. Då fler människor blev intresserade av att lära sig taijiquan, tog han gradvis bort snabba rörelser, språng och våldsamma fotstampningar för att stilen skulle passa alla som ville träna oavsett ålder och kondition.

Hans son, Yang Jianhou (1839-1917) fortsatte att omarbeta formen. Yang Chengfu, (1883-1917), som var Yang Jianhous tredje son, utvecklade stilen ytterligare och är ansvarig för att göra Yangstilen till vår tids mest populära taijistil, såväl i Kina som runt om i världen.

Den fjärde generationen i Yangfamiljen, stormästare Yang Zhendou, tredje son till Yang Chengfu, fortsätter familjetraditionen att sprida och undervisa Yangstilen. Therese Teo Mei Mei är Yang Zhendous lärjunge. Den sjätte arvtagaren av Yangfamiljens taijiquan är Yang Jun, sonson till Yang Zhendou.


Yangstilen lämpar sig för dem som vill ha en lättare och mindre krävande träningsform.


Anmäl dig till en kurs

Taijiquan Chen-stil

Chenstilen är äldst bland de fem grundläggande taiji-stilarna. Den karaktäriseras av sina spiralliknande och cirkelformade rörelser som kan vara både snabba och långsamma. Stilens grundläggande övningar som kallas "silk reeling" hjälper utövaren att förstå och uppleva sin inre energikälla. Nybörjare lär sig grundövningarna samt en kort Chenform med 24 rörelser som skapades av stormästaren Feng Zhiqiang, en av kinas ledande Chen-mästare och elev till den legendariske Chen Fake. Feng Zhiqiang bad personligen Therese Teo Mei Mei att sprida Chen-stilens korta form i Sverige.


Chenstilen är den äldsta och ursprungliga av de fem grundläggande taijiskolorna. Stilen skapades av Chen Wangting från byn Chenjiagou i Henanprovinsen under mitten av 1600-talet. Generation efter generation av familjen Chen har utövat och utvecklat stilen genom århundradena. Den 17:e generationens arvtagare, Chen Fake (1887-1957), blev berömd för sina framgångar som kampkonstmästare. Han reste till Beijing 1928 och grundade där en skola varifrån Chenstilen gradvis spreds i allt vidare kretsar. Chen taiji har ökat i popularitet sedan träningen ändrades till att inte innehålla hopp och stampningar, samt med nya kortare former.


Chenstilen lämpar sig för den som vill kombinera avslappning med en mer dynamisk fysisk träning.


Anmäl dig till en kurs